Hvordan komme i gang med kråkejakt
KRÅKER ER BLANT DE MEST INTELLIGENTE FUGLENE I VERDEN - OG KAN BETRAKTES SOM EN DELIKATESSE! MEN AT KRÅKE KAN VÆRE EN DELIKATESSE PÅ LIK LINJE MED RYPE ER DET IKKE MANGE SOM VET.
Du kan jakte kråker på mange måter, med bulvaner/lokkekråker og Hubro bulvan som er uslåelig. Absolutt mest effektive måten å få kråkene til å fly innen rekkevidde.
Unge kråker og skjærer har en utpreget viltsmak som er fantastisk og veldig bra mat, voksne kråker kan oppleves som litt mer beske i smaken.
Magasinet Villmarksliv lot for noen år siden profesjonelle kokker blindteste forskjellige type fugl. Svært mange tippet rype da de spiste kråke.
Krevende jakt
Dette er en krevende jaktform som er en viktig del av viltpleien, kråka er en luring. Den er faktisk veldig vanskelig å jakte på, og du kan gå rett utenfor døren og jakte de aller fleste steder.
Forberedelser/Spaning
kråker samles gjerne hver kveld når sola er på tur ned. Ta en tur og sjekk i området du skal jakte, hvor kråkene samles og hvor de har sine trekkruter. En bør plassere jaktposten i trekkruten til kråkene.
Når en har funnet deg en godt egnet plass i kråkens trekkruter, bør man lage et godt jaktskjul. Husk at kråkene har utrolig godt syn, og en bør ha godt skjulested fra alle kanter dvs. en 360 graders dekket kamuflasje/skjulested.
Jaktkort/tillatelse
Husk og kjøp jaktkort, eller innhent nødvendig jaktvelsignelse fra grunneiere. De fleste vil nok godkjenne kråkejakt. Denne fuglen har ikke særlig høy stjerne hos enkelte jegere.
Trekktid på døgnet
Den beste tiden for kråkejakt er på morningen ved soloppgang og et par timer fremover.
Kamuflasje
Kråker er svært vanskelig å komme inn på, de har et utrolig godt syn og ser alle bevegelser meget godt. Har kråka først sett deg, kommer den ikke tilbake.
I vår natur skifter noen dyr og fugler fra sommer til vintermønster for å gå i ett med omgivelsene. Hvilken kamuflasjefarge og hvilken mønster som er best, avhenger helt og holdent av hvilke omgivelser du er i. Du må ikke bare tenke på klærne; kanskje du er tynn i håret, de oppdager fort hvit hud (vi lyser opp på lagt hold).
Bruk hansker, ansiktsmaske eller kamuflasjestift og lue eller caps som står til omgivelsene.
Jakt med bulvaner/lokkefugler
Hubro (hva da?) er noe av det beste du kan bruke. Plassèr hubroen med ansiktet mot vinden, kråkene vil angripe hubroen bakfra, derfor bør den plasseres mot vinden.
Plasser hubroen så høyt så mulig og innenfor skuddhold på et sted der du vet det er mye kråke, og du vet at kråken liker å plassere seg. Du bør ha rigget opp før kråkene begynner og fly (før soloppgang). For å forsterke scenario, kan du legge den første falte kråka under ugla/hubroen- eller enda bedre, i grepet/kloen på hubroen.
Kråkene ser på hubroen som sin verste fiende, og varsler andre kråker, hisser seg opp og forsøker skremme uglen ved å skrike høyt og fly hissig og lavt mot den. Kommer den nær nok kan vi skyte den
Det er et fantastisk skue å se når de angriper, fordi de gjør det med full kraft.
Lydlokk
Ved å bruke lydlokk sammen med bulivan optimaliseres jakta, mange tar også med seg egnet elektronisklokk med opptak av kråkelyder, dette fungerer kjempebra.
Ved bruk av lokkefløyte må du passe på å ikke blåse tre på rad, men 2,4 eller 5 f.eks. 3 blås i fløyta betyr fare på kråkespråket.
Fangstfelle
Ved bruk av levende fangstfelle må du aldri bevege seg dit eller avlive kråker på dagtid. Da vil dessverre kråkene holde seg unna det området i månedsvis. Fellen bør plasseres med litt busker/skog rundt og ikke helt åpent
- Når du benytter levende fagstfelle, er det flere ting du må huske på. Lese deg opp på loven om tilsyn, feller levende felle
Skuddpremier
Kråkene omtales som fugleverdenens største eggtyv og plyndrer andre fuglers reir. Enkelte kommuner har utlyst skuddpremie på kråke for å hindre utryddelse av andre arter. Jegerne som kommer med en kråke i disse kommunen får 15 kroner per fugl. De tre kommunene det ble skutt flest kråker forrige jaktsesong var i Hå i Rogaland (1530), Lurøy i Nordland (1370) og Tromsø (1350).
Avfall/søppel
Husk å ta med deg tomhylser og annen søppel, er det noen som har glemt det før deg så ta med deg også denne søpla. La oss sammen ta vare på naturen og tillitten til de grunneiere som er så snille og slipper oss til!
Jakttid kråke: tillatt i hele landet fra 15. juli til 31.mars
Jakttid skjære: tillatt i hele landet fra 10. august til siste dag i februar